امروز شرط کنار رفتن اسد برای گفتوگوها کنار گذاشته شده و به طور رسمی نیز از ایران برای این نشست دعوت به عمل آمده، شرایط میدانی و منطقهای به سود حکومت سوریه در حال رقم خوردن است و به نظر میرسد این بحران به آخرین مرحله حیات خود نزدیک میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس، در دمشق، روز گذشته اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه «رابرت فورد» سفیر سابق آمریکا در سوریه در نشستی با سران گروه موسوم به «ائتلاف سوری» مخالف دولت بشار اسد ضمن خواستن از آنها برای حضور در نشست ژنو 2 اعلام کرد که تغییراتی در ماه مارس در عربستان روی خواهد داد که بندر بن سلطان و سعودالفیصل و سایرین را شامل میشود و پرونده سوریه و لبنان از دست آنها خارج خواهد شد.
سوریه توطئهای که رنگ انقلاب بخود نگرفت
سال 2005 بود که کاندولیزا رایس وزیر خارجه وقت آمریکا در خلال جنگ 33 روزه رژیم صهیونیستی و حزب الله عنوان کرد که خاورمیانه جدید در حال شکلگیری است و مهنتهای جنگ موجود را «درد زایمان» آن خواند.
مدت زیادی لازم نبود تا مشخص شود که فرزند مورد انتظار رایس مرده به دنیا آمده و طرح وی محقق نشده است اما 6 سال بعد در سال 2011 بود که تحولاتی عمیقتر آغاز شد که برخی از آن به عنوان «بهار عربی» و برخی «بیداری اسلامی» یاد کردند.
این تحولات از تونس آغاز و با درنوردیدن مصر، لیبی و یمن، در بحرین و اردن متوقف شده و در سوریه مسیری دیگر را طی کرد.
سوریه را میتوان نقطه عطف این تحولات نامید چرا که شرایط در این کشور و ماهیت تظاهرکنندگان با کشورهای دیگر انقلابی تفاوت اساسی داشت.
اگر چه در این کشور ابتدا تظاهر کنندگان سوری وارد میدان شدند، اما به تدریج تروریستهای خارجی جای معترضان داخلی را گرفتند تا سوریه شاهد «فستیوال» تروریستهای سلفی از بیش از 40 کشور دنیا باشد که هر چند نفر با تشکیل گروهی ماهیت خود را بیش از پیش برای دنیا روشنتر کنند.
از کشورهای مصر، لیبی، تونس، اردن، عربستان، عراق، منطقه قفقاز و حتی اروپا تندروهای سلفی و وهابی به سوریه هجوم آوردند تا به زعم خود «امارات اسلامی» را دراین کشور پایهگذاری کنند.
حکومت سوریه و بشار اسد اما توانستند در مقابل این توطئه ارتجاعی- غربی ایستادگی کنند و با حمایت مردمی و نیز حمایت برخی کشورها مانند ایران، روسیه و چین پا بر جا بمانند.
زمانیکه حاکمان منطقهای ترکیه، عربستان و قطر تصور میکردند که تنها چند ماه پس از به راه انداختن سیل تروریست و تجهیزات و تسلیحات و دلارهای نفتی شاهد روی کار آمدن حکومتی دلخواه خود در سوریه خواهند بود، ارتش سوریه با پشتوانه مردمی و حمایتهای بینالمللی و منطقهای ایران و روسیه با آنها به مقابله پرداخت و سه سال ایستادگی کرد.
امروز اما شرایط در حال تغییر است؛ امیر قطر کنار رفته و حاکمان اخوانی مصر در زندانهای این کشور منتظر حکم خود هستند، شاهزادگان سعودی با خود دچار مشکل شدهاند و حاکمان ترکیه دم از تغییر سیاست در قبال سوریه میزنند.
چرخش 180 درجهای مخالفان در قبال حاکمیت سوریه
اظهارات روز گذشته «فورد»، گویا «شاه بیت» این تغییرات است که به وضوح تغییر سیاستهای حاکمان منطقه پیرو آمریکا در منطقه و غرب در قبال تحولات سوریه را نشان میدهد.
3 سال پیش به نظر میرسید که ایران تنها کشور حامی سوریه در قبال تحولات این کشور بازنده اصلی میدان خواهد بود، اما با مقاومت حکومت سوریه، مخالفان ناچار به تغییر در سیاست خود شدهاند که البته بیم تجمع گروههای تروریستی در این کشور که امکان خارج شدن آنها از کنترل را بیشتر میکند، غرب و کشورهای حامی آنها را وارد کرد که دست به تجدید نظر بزنند.
البته در این بین نباید از توافقات ایران و 1+5 در ژنو غافل شد که وزنه سیاست منطقهای را تا حدود زیادی به سود ایران سنگینتر کرده است.
کشورهای منطقهای از جمله مصر، تونس، عربستان، قطر و ترکیه و اردن که زمانی علیه حکومت سوریه با یکدیگر متحد شده بودند امروز یا دچار تغییر و تحولات شدهاند و یا در بحرانهای داخلی گرفتار آمدهاند و امروز بیشتر نگران بقای خود هستند تا بلندپروازیهای منطقهای.
امروز شرط کنار رفتن اسد برای گفتوگوهای صلح کنار گذاشته شده و به طور رسمی نیز از ایران برای این نشست دعوت به عمل آمده است. شرایط میدانی و منطقهای به سود حکومت سوریه در حال رقم خوردن است و به نظر میرسد این بحران به آخرین مرحله حیات خود نزدیک شده است که سرنوشت آن را مردم و حکومت سوریه و نیز ایران، روسیه و چین تعیین میکنند.
در مجموع به نظر میرسد تغییر در سیاستهای خاورمیانهای و موازنه قدرت و جابجاییهای سیاسی را باید در خلال تحولات پایانی سوریه شاهد بود که نه از سوی آمریکا و غرب بلکه از سوی قدرتهای شرقی و ایران رقم میخورد که در آن نقش حکومت سوریه، حزبالله لبنان، حکومت عراق و به طور کلی جبهه مقاومت بسیار قابل توجه است.
سیدحسن نصرالله دبیر کل جنبش حزبالله مدتی پیش با اشاره به دلایل حضور حزبالله در سوریه گفت: اکنون میتوانیم بگوییم که ما در 15 دقیقه آخر قبل از یک پیروزی تاریخی و راهبردی قرار داریم.
سید حسن نصرالله را بزرگترین رهبر عربی میدانند که چندین دهه در بحرانیترین نقطه خاورمیانه به صورت میدانی مدیریت بحران را به عهده داشته و در گفتارش غلو و دروغ جایی ندارد.
[ سه شنبه 92/11/1 ] [ 10:39 عصر ] [ جلال ]